Institute of Development Ltd, N. Charalambous

Δρ Νεόφυτος Χαραλάμπους
Ο Δρ Νεόφυτος Χαραλάμπους αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στη συνέχεια σπούδασε Ψυχολογία στο Colorado College των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες και πήρε το Διδακτορικό του τίτλο στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δάσκαλος, ως εκπαιδευτικός ψυχολόγος και ως καθηγητής και Προϊστάμενος Επιμόρφωσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Ltd. Είναι επίσης Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Συνεργατικής Μάθησης.
Διδάσκει έκτακτα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ομιλίες σε γονείς στην Κύπρο και την Ελλάδα και οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για γονείς, εκπαιδευτικούς και επιχειρηματίες. Παρέχει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και γονείς.  
Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων και πολλών άρθρων. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος ‘ΑΡΕΤΗ’ που τελεί υπό την αιγίδα του Παρατηρητηρίου για τα Παιδιά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Είναι Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2014 στο Global College με τίτλο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΕΜΨΥΧΩΣH».

Βίκυ Χαραλάμπους
Trainer, Coach, Consultant at Institute of Development Ltd
Η Βίκυ Χαραλάμπους σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οργανωτική Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει ολοκληρώσει τη θεματική ενότητα «Ψυχολογία παιδιού» (Child Development) στο Open University (UK) και είναι υποψήφια διδάκτορας στην Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία.
Εργάστηκε στην SHL Hellas, εταιρεία εργασιακών ψυχολόγων, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και ακολούθως στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Την περίοδο 2007- 2010 κατείχε τη θέση της Human Resources Executive στην British American Tobacco, Cyprus και από το 2010 μέχρι το 2015 τη θέση της Υπεύθυνης Προσλήψεων και Διαχείρισης Απόδοσης στην C.A. Papaellinas. Έχει διδάξει, επίσης, το μάθημα «Οργανωσιακή/ Εργασιακή Ψυχολογία» στο European University στη Λευκωσία και είναι Συντονίστρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση’ στο Global College.
Από τον Ιούνιο του 2015, εργάζεται στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης (Ν. Χαραλάμπους) Ltd ως εκπαιδευτής, coach και σύμβουλος της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, με την εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας στα παιδιά, τους γονείς, τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις και ως σύμβουλος σταδιοδρομίας. Κατά τα τελευταία 12 χρόνια, έχει συμβουλεύσει πάνω από 600 εφήβους και άτομα που αναζητούν εργασία σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και για ψυχολογική ενδυνάμωση.

Είναι Ομότιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, όπου κατείχε τη θέση της Υπεύθυνης Εκδόσεων και Επικοινωνίας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2013 – 2015). Είναι ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Mentoring & Coaching (EMCC Cyprus), μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Συνεργατικής Μάθησης και της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, συμμετέχοντας σε σχετικά συνέδρια, εργαστήρια, έρευνες και στη συγγραφή του βιβλίου «Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία» (Εκδόσεις Τόπος, 2011) με ειδικό κεφάλαιο για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και την Επαγγελματική Εξουθένωση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Τα βασικά της ενδιαφέροντα αφορούν στις εφαρμογές της Θετικής Ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο, την παρακίνηση και ενδυνάμωση των εργαζομένων, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη διαχείριση απόδοσης και το coaching.

Δήμητρα Μαύρου
Η Δήμητρα Μαύρου έχει πτυχίο στην Ψυχολογία και MSc στην Εφαρμοσμένη Κλινική Ψυχολογία. Έχει εργαστεί με μια σειρά από δυσκολίες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το τραύμα, το πένθος, οι καταχρήσεις, διαταραχές προσωπικότητας, και ψυχώσεις, με παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, όπου προσέφερε πλάνα θεραπείας, διάγνωση και θεραπεία και ψυχομετρικές μετρήσεις. Έχει αναπτύξει συντονίσει και εφαρμόσει εβδομαδιαία προγράμματα για ασθενείς σε Κέντρα αποκατάστασης, λέσχες ηλικιωμένων, θεραπείες μέσω παιχνιδιού για παιδιά σε νοσοκομείο και έχει κάνει αξιολογήσεις σε ομάδες προσφύγων. Η Δήμητρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης από το Μάρτιο του 2016, σαν Ψυχολόγος / Επιστημονικός Συνεργάτης σε έρευνες και ευρωπαικά προγράμματα και συνεισφέρει επίσης στους υπόλοιπους στόχους και δραστηριότητες του Ινστιτούτου όπως το "Πρόγραμμα ΑΡΕΤΗ (ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης χαρακτήρα) και υποστηρίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση", το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο. Συμμετέχει, τόσο στο συντονισμό όσο και στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.